petar.joncic@fdb.edu.rs

Mr Petar Jončić

Saradnik u nastavi

Biografija

Istoričar-umetnosti, filmolog, filmski kritičar i novinar. Istoriju umetnosti je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beobradu 1997. godine, a magistarske studije filma i medija završio na Fakultetu dramskih umetnosti 2002. godine. Tekstove i intervjue pisao je za Dnevni Telegraf, a filmske kritike i eseje o umetnosi u Književnom listu, Reči, Domusu, Zlatnoj gredi, Evropi, časopisu OK, 3+4, TFT-u i drugim časopisima, dok je iste vodio na Radio Beogradu 3.

Objavio je knjigu Filmski jezik Želimira Žilnika (nagrada Dušan Stojanović za najbolju studiju o filmu 2003), Neki drugi film (Laguna, 2014), Muzičke slikovnice osamdesetih (Službeni glasnik, 2015) i priređivač je i ko-autor knjige Deca srebrne emulzije-fotografije Zorana Vujovića (Službeni glasnik, 2017) koju je ULUPUDS nagradio za najbolju foto-monografiju na Sajmu knjiga, a dobila je i treću nagradu Zaharije Orfelin na sajmu knjiga u Novom Sadu.

Na RTV Studiju B je autor brojnih reportaža iz oblasti kulture, a bio je urednik emisije Kocka i saradnik dokumentarnog programa. Autor je više dokumentarnih reportaža i kratkih filmova koji su prikazani na festivalima Alternativnog filma i videa i Kratkom metru.

Fotografijom se amaterski bavi od kraja osamdesetih. Učestvovao je na brojnim žiriranim domaćim i međunarodnim salonima fotografije i dobrinik je bronzane medelja za fotografiju na Republičkoj izložbi fotografija 2016. godine. Član je Foto saveza Srbije i osnivač foto grupe Iza ekrana.