luka.markovic@fdb.edu.rs

Mr um Luka Marković

Asistent

Biografija

Rođen je 1988. u Beogradu. Završio osnovnu i srednju muzičku školu (violina i klavir) Kosta Manojlović u Zemunu. Diplomirao violinu 2007. na FMU u Beogradu. Master studije violine završio je 2010. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića (prosek 10,0). Završava i magistarske studije – odsek metodika nastave gudačkih na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu 2012. Doktorand je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek teorija umetnosti i medija sa odobrenom temom disertacije.

Nastupao je kao solista u radio i televizijskim emisijama i održao niz solističkih koncerata u Beogradu, u: Gvarnerijusu, Galeriji SANU, Artgetu, Etnografskom muzeju, Galeriji Kolarca, svirao u svim koncertima iz ciklusa Odabrani za odabrane od 2000. do 2012. (u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Artgetu, Cvijeti, Vrnjačkoj Banji). Na koncertu iz ciklusa Legende u čast prof. Dejana Mihailovića nastupio sa najpoznatijim učenicima ovog izuzetnog pedagoga. Kao povremeni član orkestra Camerata Serbica i stalni član orkestra Dušan Skovran nastupao je od 2010. na manifestacijama (Bemus) i koncertima u zemlji i inostranstvu (Pariz, Zagreb, Gorica).

Dobitnik nekoliko prvih nagrada iz violine, klavira i kamerne muzike na republičkim (i saveznim) kao i internacionalnim takmičenjima od 1998 do danas. Laureat takmičenja Gianluca Campochiaro u Kataniji 2006. godine. Član Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS).

Kao gostujući predavač držao je predavanja na predmetu Metodike nastave na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.