Premijera igrano-dokumentarnog filma „Svedočenja o naitiju“

Izvor: Hram Svetog Save, Sara Milanović
Fotografije: Slobodan Miljević
Video: Slobodan Miljević

U nedelju, 17. oktobra 2021. godine, u kripti hrama Svetog Save na Vračaru održana je svečana premijera filma „Svedočenja o naitiju“, autorke Sare Milanović, studentkinje produkcije na Katedri za  produkciju dramskih i audiovozuelnih umetnosti i medija Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Film „Svedočenja o naitiju“ je napravljen sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Porfirija i predstavlja akademika dr Dimitrija Stefanovića kao osnivača i dirigenta Studijskog hora Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Akademik dr Dimitrije Stefanović bio je jedan od najznačajnijih svetskih muzikologa, koji je pomerio pismeni početak istorije srpske muzike sa 19. na 15. vek, time što je transkribovao srednjevekovne neumske rukopise srpskih kompozitora. Zahvaljujući njegovom radu, mi danas možemo da čujemo kako su naši preci pevali u srednjem veku, ali i da znamo za srpske kompozitore iz 15. veka, Kir Stefana Srbina, Nikolu Srbina i Isaiju Srbina.

Dokumentarni deo filma zasnovan je na svedočenjima eminentnih ličnosti iz sveta muzikologije, muzike, diplomatije, crkve (pravoslavne –ruske i srpske, katoličke – u Srbiji i Italiji). O akademiku su govorili i predstavnik jevrejske zajednice u Srbiji, član srpske kraljevske porodice, profesori univerziteta u Srbiji i inostranstvu, predstavnici kulture i novinarstva, kao i ostali članovi hora.

Napominjemo, takođe, da film ima i igrane delove, uz pomoć kojih su rekonstruisani važniji momenti iz istorije Studijskog hora, kao i segmenta života akademika Dimitrija Stefanovića, prevashodno vezani za istoriju hora.

Svečanosti su, u punoj kripti, prisustvovali i  Preosvećeni Episkopi toplički gospodin Jerotej, remezijanski gospodin Stefan i hvostanski gospodin Justin, nastojatelj Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu protojerej Vitalije Tarasjev, kancelar subotičke biskupije i generalni sekretar međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, otac Robert Pašćik, iguman manastira Velika Remeta arhimandrit Stefan, igumanija manastira Dobrilovina, iz Crne Gore, mati Makrina, predstavnici sveštenstva Katoličke crkve u Srbiji, mnogobrojno monaštvo i sveštenstvo SPC, g. Vladimir Roganović direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama, sa pomoćnikom dr Markom Nikolićem, direktor Hilandarske zadužbine gospodin Milivoje Ranđić, osnivač i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, kao i Muzeja srpske književnosti, Muzeja knjige i putovanja i Biblioteke Lazić, gospodin Viktor Lazić, porodica akademika Stefanovića, predstavnici Ministarstva kulture, predstavnici bogoslovije Svetog Save u Beogradu i bogoslovije Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca, direktorka Muzikološkog instituta SANU, direktorka Etnografskog instituta SANU,  predstavnici Vizantološkog instituta SANU, predstavnici pokreta Fokolara u Srbiji, predstavnici Filološkog, Filozofskog, Hemijskog i Fakulteta Muzičke Umetnosti Univeziteta u Beogradu, Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu predstavnici agencije Srpske Pravoslavne Crkve „Dobročinstvo“, predstavnici Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnici Radio Televizije Srbije, Predstavnici Radio Beograda, direktori srednjih muzičkih škola „Stevan Stojanović Mokranjac“ i „Kornelije Stanković“, direktor Zubotehničke škole u Beogradu, predstavnici horova Prvog beogradskog pevačkog društva, Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, hora bogoslovije Svetog Save, hora Pravoslavnog bogoslovskog  fakulteta u Beogradu, kulturno umetničkog društva Branko Krsmanović, KUD-a Lola, hora Lučinuška, hora Branko iz Niša, hora Sveti Stefan Dečanski i hora Svetog Đorđa iz Novog Sada, hora Branislav Nušić iz Kosovske Mitrovice, hora Branko iz Leskovca, hora Jedinstvo iz Kotora, hora Mokranjac, horova Hrama Svetog Save na Vračaru…

 

Prisutnima su se obratili Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Jerotej,  koji se obratio u ime Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Gospodina Porfirija, kancelar subotičke biskupije i generalni sekretar međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, otac Robert Pašćik, profesorka istorije umetnosti na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost- katedra za produkciju pri Univerzitetu Union Nikola Tesla,  direktorka Ustanove kulture opštine Stari grad Parobrod, dr Marija Pavlović i autor filma, studen druge godine katedre za produkciju na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost Sara Milanović.

Ovaj film ima za cilj da što većem broju ljudi približi rad i delo akademika Stefanovića i njegovog Studijskog hora Muzikološkog instituta SANU, koji su u velikoj meri doprineli kulturno-društvenom životu Srbije i očuvanju kulturne baštine tokom pola veka delovanja.

Producentkinja, rediteljka i autorka projekta je Sara Milanović, studentkinja produkcije na Fakultetu za diplomatiju, bezbednost, dok je scenarista Aleksandar Jovanović, student Klasičnih nauka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oboje su bili dugogodišnji članovi Studijskog hora MI SANU i bliski saradnici akademika Stefanovića.

Celokupnu postprodukciju je uradio Marko Milićević, student produkcije na Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, a saradnici na projektu bili su i studenti produkcije na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost; Anđela Pajčin i Igor Badnjarević.

 

 

 

Leave a Reply