Osnovne studije

Премиjера играно-документарног филма “Сведочења о наитију”

Извор: Храм Светог Саве, Сара Милановић
Фотографије: Слободан Миљевић
Видео: Слободан Миљевић

У недељу, 17. октобра 2021. године, у крипти храма Светог Саве на Врачару одржана је свечана премијера филма “Сведочења о наитију”, ауторке Саре Милановић, студенткиње продукције на Катедри за  продукцију драмских и аудиовозуелних уметности и медија Факултета за дипломатију и безбедност.

Филм “Сведочења о наитију” је направљен са благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Порфирија и представља академика др Димитрија Стефановића као оснивача и диригента Студиjског хора Музиколошког института Српске академије наука и уметности.

Академик др Димитрије Стефановић био je jедан од наjзначаjниjих светских музиколога, коjи je померио писмени почетак историjе српске музике са 19. на 15. век, тиме што je транскрибовао средњевековне неумске рукописе српских композитора. Захваљујући његовом раду, ми данас можемо да чујемо како су наши преци певали у средњем веку, али и да знамо за српске композиторе из 15. века, Кир Стефана Србина, Николу Србина и Исаију Србина.

Документарни део филма заснован је на сведочењима еминентних личности из света музикологије, музике, дипломатије, цркве (православне –руске и српске, католичке – у Србији и Италији). О академику су говорили и представник јеврејске заједнице у Србији, члан српске краљевске породице, професори универзитета у Србији и иностранству, представници културе и новинарства, као и остали чланови хора.

Напомињемо, такође, да филм има и игране делове, уз помоћ којих су реконструисани важнији моменти из историје Студијског хора, као и сегмента живота академика Димитрија Стефановића, превасходно везани за историју хора.

Свечаности су, у пуној крипти, присуствовали и  Преосвећени Епископи топлички господин Јеротеј, ремезијански господин Стефан и хвостански господин Јустин, настојатељ Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталије Тарасјев, канцелар суботичке бискупије и генерални секретар међународне бискупске конференције Светог Ћирила и Методија, отац Роберт Пашћик, игуман манастира Велика Ремета архимандрит Стефан, игуманија манастира Добриловина, из Црне Горе, мати Макрина, представници свештенства Католичке цркве у Србији, многобројно монаштво и свештенство СПЦ, г. Владимир Рогановић директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, са помоћником др Марком Николићем, директор Хиландарске задужбине господин Миливоје Ранђић, оснивач и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, као и Музеја српске књижевности, Музеја књиге и путовања и Библиотеке Лазић, господин Виктор Лазић, породица академика Стефановића, представници Министарства културе, представници богословије Светог Саве у Београду и богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца, директорка Музиколошког института САНУ, директорка Етнографског института САНУ,  представници Византолошког института САНУ, представници покрета Фоколара у Србији, представници Филолошког, Филозофског, Хемиjског и Факултета Музичке Уметности Унивезитета у Београду, Академије уметности Универзитета у Новом Саду представници агенције Српске Православне Цркве “Доброчинство”, представници Музеја Српске Православне Цркве, представници Радио Телевизије Србије, Представници Радио Београда, директори средњих музичких школа “Стеван Стојановић Мокрањац” и “Корнелије Станковић”, директор Зуботехничке школе у Београду, представници хорова Првог београдског певачког друштва, Панчевачког српског црквеног певачког друштва, хора богословије Светог Саве, хора Православног богословског  факултета у Београду, културно уметничког друштва Бранко Крсмановић, КУД-а Лола, хора Лучинушка, хора Бранко из Ниша, хора Свети Стефан Дечански и хора Светог Ђорђа из Новог Сада, хора Бранислав Нушић из Косовске Митровице, хора Бранко из Лесковца, хора Јединство из Котора, хора Мокрањац, хорова Храма Светог Саве на Врачару…

 

Присутнима су се обратили Његово Преосвештенство Епископ топлички господин Јеротеј,  који се обратио у име Његове Светости Патријарха Српског Господина Господина Порфирија, канцелар суботичке бискупије и генерални секретар међународне бискупске конференције Светог Ћирила и Методија, отац Роберт Пашћик, професорка историје уметности на Факултету за дипломатију и безбедност- катедра за продукцију при Универзитету Унион Никола Тесла,  директорка Установе културе општине Стари град Пароброд, др Марија Павловић и аутор филма, студен друге године катедре за продукцију на Факултету за дипломатију и безбедност Сара Милановић.

Овај филм има за циљ да што већем броју људи приближи рад и дело академика Стефановића и његовог Студијског хора Музиколошког института САНУ, који су у великој мери допринели културно-друштвеном животу Србије и очувању културне баштине током пола века деловања.

Продуценткиња, редитељка и ауторка пројекта је Сара Милановић, студенткиња продукциjе на Факултету за дипломатију, безбедност, док је сценариста Александар Јовановић, студент Класичних наука на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Обоје су били дугогодишњи чланови Студијског хора МИ САНУ и блиски сарадници академика Стефановића.

Целокупну постпродукциjу jе урадио Марко Милићевић, студент продукциjе на Факултета за дипломатију и безбедност, а сарадници на пројекту били су и студенти продукције на Факултету за дипломатију и безбедност; Анђела Пајчин и Игор Бадњаревић.

 

 

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom